Spelar du för mycket?
Du skall skall aldrig behöva dölja för någon annan hur mycket du spelar. Du skall också när som helst kunna avstå från spel i en dag, en vecka eller en månad utan problem. Om du någon gång spelat i syfte att vinna tillbaka tidigare förluster så är det en varningsklocka. Likaså om du har dåligt samvete för att du ägnat tid åt spel som du istället borde ägnat åt arbete, studier, familj eller vänner. Har någon i din närhet synpunkter på ditt spelbeteende? Har du ljugit för någon om omfattningen av ditt spelande? Då är det dags att ta en allvarlig funderare över dina spelvanor.
Om du är orolig över att du själv eller en anhörig börjar tappa kontrollen över spelandet så är det klokt att:
- Försök håll dig spelfri i två veckor.
Om du inte lyckas eller får abstinenssymtom så bör du överväga att söka hjälp.
- Bokför under en månad samtliga spel och vinster i kronor.
Syftet är att få en uppfattning om hur mycket pengar som egentligen går åt. Det är annars lätt att du kommer ihåg vinsterna men glömmer förlusterna och din egen insats. Fråga dig själv om du har råd att spela i den omfattningen. Fråga dig själv om du utan problem kan redovisa utfallet för din partner eller bästa vän. Om svaret på någon av frågorna är nej så bör du försöka begränsa ditt spelande. Om du inte lyckas så bör du överväga att söka hjälp.
- Bokför under en månad hur mycket tid du faktiskt lägger på spelande.
Syftet är att få en uppfattning hur mycket tid som egentligen går åt. Försök även uppskatta din "upptagenhet" kring tankar om spel och tankar på hur spelet skall finansieras. Fråga dig själv om du försakat något annat viktigt i ditt liv och om det har varit värt det. Fråga dig själv om du kan redovisa utfallet för din partner eller bästa vän. Om svaret på någon av frågorna är nej så bör du försöka begränsa ditt spelande. Om du inte lyckas på egen hand så bör du överväga att söka hjälp.
En spelare som är på väg in i problem utvecklar en förmåga att dölja och förtränga sitt spelande för sin omgivning men även för sig själv. Det är väldigt få spelmissbrukare som självmant ger upp och inser att de har problem som de behöver hjälp för att lösa. Anledningarna till detta är flera. Till att börja med så är det så mycket skam och skuldkänslor inblandade. Det syns heller inte på utsidan att man missbrukar spel. Det luktar inte och man raglar inte som en alkoholmissbrukare kan göra.
Sammanfattningsvis så får det i många fall gå väldigt långt innan spelaren får hjälp. Det slutar ofta med en riktig krasch där det framkommer att spelaren har svikit och lurat anhöriga, gjort kriminella aktiviteter eller där hans partner ställer ett ultimatum.
Ju tidigare du som har problem får insikt i omfattningen av dina problem desto större är sannolikheten för att du lyckas komma tillrätta med dina problem. Det finns hjälp att få och det är okej att någon gång i livet söka hjälp.
Testa dina spelvanor. Svara ärligt och se om du är i riskzonen.