Ordet spelnykter

Ordet spelnykter är hämtat från språkrådets "nyordslista" 2007 och det lär betyda "person som blivit fri från sitt spelberoende". Frågan är dock om det någonsin går att bli "fri" från spelberoendet? I likhet med andra missbruk så måste spelaren i de flesta fall lära sig att leva utan sin "drog" och vara medveten om sitt beroende under resten av sitt liv. Det är sällsynt att en spelberoende kan återgå till ett normalt spelbeteende och rekommendationen till de flesta är därför att inte chansa utan att helt avstå spel.

Det finns dock människor som av olika anledningar inte vill eller har motivation att helt avstå spel. De konsumerar för mycket men nöjer sig med att ha som mål att begränsa sitt spelande. Även om vi förespråkar att avstå så inser vi att total avhållsamhet inte fungerar för alla och även denna grupp måste erbjudas hjälp och uppmuntras.

Spelnykter är bara ett ord och namnet på vårt företag. Vad man vill kalla sig själv som spelfri är upp till var och en och vi ogillar att sätta etiketter på folk. Hur som helst så tycker vi att spelnykter är ett kraftfullt och bra ord och vi väljer att ge det följande innebörd:

  • Du är spelfri eller spelar kontrollerat.
  • Du inser att du mår bättre av att inte spela altarnativ spela kontrollerat.
  • Du har blivit av med eller kan hantera ditt spelsug.

Föreläsningar & Kurser

Lär dig mer om spelmissbruk. Vi erbjuder föreläsningar och kurser.

Läs mer...

Läs vår blogg

Välkommen in på bloggen för att läsa våra artiklar om spel och missbruk.

Läs mer...

Motiverande samtal

Tveka inte att höra av dig om du har spelproblem. Vi behandlar med motiverande samtal (MI)

Läs mer...